Ely's Kitchen

Chocolate and other remedies

Sfogliatelle Napoletane –

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Today I wish to share with you a traditional recipe from Naples. I was there just a few weeks ago and I had the most delicious sfogliatelle, so I decided I had to try make them myself as well. Let me tell you, it’s not a simple recipe and takes a long time, but the result is definitely worth the effort. I still have to perfect the recipe but for a first trial I was well impressed eventhough my smallest dog, in a moment of distraction, took advantage and jumped on the table eating most of my hard work… !

Oggi voglio condividere con voi una delle ricette tradizionali Napoletane. Ci sono stata solo poche settimane fa, e ho assaggiato delle  sfogliatelle stratosferiche, così ho deciso che dovevo provare a farle anche da sola. Lasciate che vi dica, non è una ricetta semplice e richiede molto tempo, ma il risultato sicuramente vale la pena. Devo ancora perfezionare, ma per esser stata la prima volta sono molto soddisfatta nonostante, il mio cane più piccolo sia salito sul tavolo in un momento di distrazione e si sia mangiato una bella parte del mio lavoro…!

Hoy quiero compartir con ustedes una receta tradicional de Nápoles. Estuve allí hace unas semanas y tuve las más deliciosas sfogliatelle, así que decidí que tenía que intentarlas de hacer yo misma también. Dejadme deciros, no es una receta simple y lleva mucho tiempo, pero el resultado sin duda vale la pena y el esfuerzo. Todavía tengo que perfeccionar la receta, pero para ser el primer intento estaba muy impresionada a pesar de mi perro más pequeño, el cual en un momento de distracción, aprovechó y saltando sobre la mesa se comió la mayor parte de mi trabajo … !

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INGREDIENTS/INGREDIENTI/INGREDIENTES

250 gr flour – farina – harina de trigo

130 cl of water – acqua – agua

1/2 tsp of salt – cucchiaino di sale – cucharita de sal

  • 1 tsp of honey – cucchiaino di miele – cucharita de miel

100 gr of butter – di burro – de mantequilla

Filling: Nutella or ricotta and chocolate or ricotta and candied fruit – Riempimento: Nutella, ricotta e cioccolato o ricotta e frutta candita – Relleno: Nutella, ricotta y chocolate, o ricotta y fruta confitada

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Mix the flour, salt and honey. Then add the water little by little and work the dough with your hands for 15/20 mins until it’s smooth and elastic. Form a dough ball and brush it with some butter, then fold it into a clean cloth or cling film and let it rest in the fridge for 3 hours.

Mescolare la farina, il sale e il miele. Quindi aggiungere l’acqua poco alla volta e lavorare l’impasto con le mani per 15/20 minuti fino a quando è liscio ed elastico. Formare una palla e spennellare con un po ‘di burro, poi avvolgerla in un panno pulito o pellicola trasparente e lasciare riposare in frigo per 3 ore.

Mezclar la harina, la sal y la miel. A continuación, añadir el agua poco a poco y trabajar la masa con las manos durante 15/20 minutos hasta que esté suave y elástica. Formar una bola y aplicar un poco de mantequilla, luego doblar en un paño limpio o papel film y dejar reposar en la nevera durante 3 horas.

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After the 3 hours have passed, you need to stretch out the dough as much as possible until it becomes a thin phyllo dough. At this point you need to roll the phyllo dough onto itself forming a roll. Do this by brushing melted butter on each bit you fold. Place the roll in the fridge for 24 hours.

Trascorse le 3 ore, è necessario allungare la pasta il più possibile fino a quando diventa una sottile sfoglia. A questo punto è necessario stendere la sfoglia su se stessa formando un rotolo. Per fare ciò, spazzolate con burro fuso ogni lato che avvolgete. Mettere il rotolo in frigo per 24 ore.

Después de haber pasado las 3 horas, es necesario estirar la masa lo más posible hasta que se convierte en una masa de hojaldre fino. Entonces es necesario extender la masa de hojaldre sobre sí misma formando un rollo. Hagáis esto aplicando un poca de mantequilla derretida en cada lado que se dobla. Poner el rollo en la nevera por 24 horas.

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After the 24 hours, take out the roll and cut little disks of about 2-3cm. As you can see there will be many different layers.

Dopo le 24 ore, togliere il rotolo dal frigo e tagliare piccoli dischi di circa 2-3cm. Come potete vedere ci saranno molte sfoglie.

Después de las 24 horas, sacar el rollo y cortar pequeños discos de unos 2 a 3 cm. Como podéis ver, habrá muchas capas diferentes.

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Now comes the tricky bit. With your hands take the little disk and using your thumb press the inside carefully trying to make the layers overlap and forming a cone. The rest of your fingers will stay on the top to keep the layers together. Once you have formed your cone, fill it as you prefer then bake for 15/20 mins at 180-200°C. Once ready sprinkle with some icing sugar and enjoy!

Ora arriva la parte più laboriosa. Con le mani prendere il disco e con il pollice premere con attenzione l’interno cercando di sovrapporre i livelli e formare un cono. Il resto delle dita rimarrà sulla parte superiore per tenere insieme gli strati. Una volta formato il cono, riempirlo come si preferisce quindi cuocere per 15/20 minuti a 180-200 ° C. Una volta pronti spolverizzare con un po ‘di zucchero a velo e buon appetito!

Ahora viene la parte mas complicada. Con las manos tomar el pequeño disco y con el dedo pulgar presionando cuidadosamente el interior tratando de hacer superponer las capas y formar un cono. El resto de los dedos se quedará en la parte superior para mantener las capas juntas. Una vez que se ha formado el cono, llenarlo como preferís y luego hornear durante 15/20 minutos a 180-200 ° C. Una vez listo espolvorear con un poco de azúcar glas y disfrutar!

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6 comments on “Sfogliatelle Napoletane –

  1. yuuuuuummmmm

  2. bakeaffairs
    June 21, 2013

    Wow, I’m impressed!! I love Sfogliatelle but never tried to make them by myself. They look absolutely delicious, well done! Best regards, Bridget

    • elyann14
      June 24, 2013

      Thank you dear Bridget!! I’m really glad you like them! I love them too, they are so, so delicious!! Also, it’s quite a challenge, especially to stretch the French pastry because it turned out reeeealllyy long and it would have been easier to be in two to handle it😛

      Have a wonderful day🙂

  3. gabsbatist
    July 30, 2013

    Wao I have to try this!! *bookmerked*

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